01-03-2019

1. Rond 1 maart: bodem schoonmaken en onderbak wegnemen

Een bijenvolk wordt meestal op één of twee kamers (etages) overwinterd. In deze video's wordt getoond hoe je de bodem van je bijenkast kan vernieuwen of schoon kan krabben en tegelijkertijd de onderste bak kan wegnemen. Dit laatste geldt uiteraard alleen indien het volk op één of anderhalve bak is overwinterd. In zes op de tien gevallen is de onderste bak leeg of lopen er enige tientallen bijen rond. Indien de onderste bak nog bezet is met veel bijen vanwege de grootte van het volk, dan laat je deze bak staan en probeer je later in het seizoen de oude zwarte ramen te vervangen door kunstraat.

Deze handeling doe je rond 1 maart en niet veel later, want in de tweede helft van maart begint het broednest weer flink te groeien. Het mag gerust koud zijn, want dan zitten de bijen honkvast op een tros in de bovenste broedkamer. In de eerste video wordt uitsluitend de bodem vernieuwd of verschoond.

In de tweede video wordt de lege onderbak weggenomen. Deze twee zwakke of middelmatige volken werden in augustus van het jaar daarvoor verenigd (samen gevoegd). De bodem wordt ook schoongemaakt.

Thuis kun je later de uitgebouwde ramen uitsorteren; zwarte en niet doorzichtig raten worden omgesmolten tot was voor kaarzen e.d.  

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker 

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.